preskoči na sadržaj
 

 

Radno vrijeme knjižnice:

UTORAK: 8 - 14 sati

ČETVRTAK: 8 - 14 sati

SVAKI DRUGI PETAK

Knjižničarka: Viktorija Tomšić, prof., mag, bibliotekarstva

Kontakt: viktorija.tomsic@skole.hr 

vijesti

ČITAMO MI, U OBITELJI SVI

  

Škola je ustanova kojoj je temelj postojanja  poticati čitanje. Pa tako čitamo na nastavi hrvatskog jezika, stranog jezika, povijesti, geografije… pa mi u toj školi stalno nešto čitamo. Tu je još i knjižnica i knjižničar/ka koji/a  stalno spominje neke nove knjige, zabavno štivo, poučno štivo, lektiru…

A što je s obitelji? Domom? Koliko djece čita kod kuće knjige po slobodnom izboru? Koliko majki i očeva, braće i sestara čita? Djedova, baka, stričeva, tetki i tetaka?

Već šest godina nacionalni projekt „Čitamo mi, u obitelji svi“ upravo želi unutar obitelji osvijestiti potrebu za čitanjem, dobrobiti koje ono donosi i za obitelj kao zajednicu i za dijete kao mladu osobu čije se čitalačke navike tek formiraju.

Zbog toga smo se i ove godine uključili u projekt poticanja čitanja u obitelji. Dio smo velike obitelji od 128 škola diljem R. Hrvatske u kojima će ove školske godine učenici trećih razreda svojim kućama nositi ruksak napunjen knjigama.  Brojka od 4398 učenika, među kojima su i učenici naše škole, impresivna je.

Učiteljica trećeg razreda, Danijela Špehar, i njeni trećaši, u suradnji s knjižničarkom Viktorijom Tomšić, odabrali su osam knjiga: Romea i Julio, Borovnica, Iskra, Kokos u svemiru, Umni izazovi, Kako pomoći klincima da si sami pomognu, Plamenko u lovu na mamute i Divovi; po jednu iz svake od osam ponuđenih tematskih cjelina (carstvo dječjih priča; obiteljsko druženje uz stihove, stripove i humoristične tekstove; zbirka priča, pjesama i romani za mame, tate, bake, djedove, stričeve, tetke; slikovnica – obiteljska družionica; mali istraživači; odgoj djece i mladih; igrom do boljeg čitanja; etno baština). 

Projekt smo započeli 3. veljače kada je naša Melani, slučajnim odabirom, izabrana da prva svojoj kući ponese ruksak s knjigama. U ruksaku se osim knjiga nalazi i Bilježnica dojmova.

U Bilježnicu dojmova svaki će učenik napisati kraći sastavak u kojem će prenijeti svoje dojmove, osjećaje o obiteljskom čitanju. Možda se dogodio kakav zanimljiv događaj, nešto smiješno, nešto zabavno; a možda dijete voli pisati pjesme? I pjesme su dobrodošle. A roditelji mogu fotografirati jedan trenutak zajedništva te fotografiju zalijepiti u Bilježnicu dojmova na za to predviđeno mjesto.

Roditelji i članovi obitelji upoznati su s ciljevima i načinom provedbe projekta na roditeljskom sastanku, tako da se nadamo da će sa svojom djecom kvalitetno, ovog puta čitajući, provesti slobodno vrijeme. Djeca najbolje uče oponašanjem, iako ona toga nisu svjesna, stoga iskoristimo to da bismo ih usmjerili prema knjizi. Koristi su višestruke: zajedničko provedeno vrijeme – neprocjenjivo, poboljšanje  kvalitete čitanja, stečena nova znanja, razvijanje mašte, poboljšanje komunikacijskih vještina i vokabulara…

Da bi se projekt mogao provesti, potrebna je i suradnja nakladnika koji su prepoznali kvalitetu projekta te njegov doseg. Ove godine sudjeluju: Alinea, Fraktura, Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, Knjiga u centru, Mentor, Mozaik knjiga, Naklada Semafora, Planetopija, Planet Zoe i Školska knjiga.

Hrvatska mreža školskih knjižničara udruga je čiji članovi volonteri provode i koordiniraju ovaj projekt na nacionalnoj razini.

 

  

  :: opširnije :: 


objavio: Valentina Blašković  datum: 8. 2. 2017. 19:23

Spojili smo knjižnicu na društvene mreže!

U siječnju je otvorena Facebook stranica naše školske knjižnice -
Knjižnica OŠ Antun Klasinc Lasinja

Na njoj ćetepronaći informacije o knjižnici, knjigama, čitanju, učenju, posudbi knjiga, našem knjižničnom fondu... Podijelit ćemo s vama nove naslove, objavljivati što radimo na radionicama.
 

Dragi učenici, roditelji i učitelji, pozivamo vas da se aktivno uključite i sudjelujete u kreiranju Facebook stranice knjižnice.  Podijelite korisne informacije, poveznice… iznesite svoje mišljenje… preporučite nam dobru knjigu ili film… pokažite nam fotografijama što čitate… koji je vaš omiljeni kutak za čitanje…

 

Radno vrijeme knjižnice je:

Utorak: 8 - 14

Četvrtak: 8 - 14

Svaki drugi petak: 8 - 14

 

  :: opširnije :: 


objavio: Valentina Blašković  datum: 17. 2. 2016. 10:00
 

Popis udžbenika


Zaštitite svoje dijete


« Veljača 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Knjižnica on-line


Oglasna ploča

Korisni linkovi
Značajne ustanove

Dnevni tisak

Časopisi on-line
 • Drvo znanja
 • Enter
 • VIDI
 • Geografija

preskoči na navigaciju